Làtnivalok a megyében

A Francia Riviéra vagy Azúr-part (franciául Côte d'Azur) a Földközi-tenger partvidékének Marseille-től Mentonig terjedő szakasza, melynek hosszúsága kb. 120 km. Provence-Alpes-Côte d’Azur régió része. Az elnevezés idegenforgalmi eredetű.

A Francia Riviéra igazi kulturális központ: több mint 100 múzeum (ebből csak 3 állami), 500 művészeti kiállítás, 2 operaház, 25 színház, évente kb. 3200 rendezvény várja az ideérkezők millióit.

Elszórtan az azúri vidéken 120 magasban megbúvó kis falucskát számolhatunk meg, ahol még őrzik a kézművesség, fazekasság, parfümkészítés rejtelmeit.

 

NIZZA ( NICE FRANCIAUL )

A Côte d'Azur fővárosa, a cosmoplita múltú Nizza megőrizte megfoghatatlan báját, mely egyedülálló turisztikai helyszín, ahol egyaránt élvezhetjük az élet könnyed élvezetét és a helyi kultúrát. Híres napsütéses időjárása és klímája bearanyozza az Óvárost és a híres virágpiacot (Cours Saleya), az Anges Öböl mentén húzódó sétányt (Promenade des Anglais), híres múzeumait, és számos rendezvényeit, melyek közül néhány világszerte ismert és elismert. 

A Földközi-tenger partján található félúton Marseille és Genova között, a Francia Riviérán, közel Monacóhoz. Provence-Alpes-Côte d’Azur régióban, azonbelül Alpes-Maritimes megyében helyezkedik el.

Védett fekvésének köszönhetően Nizza egyike a régió legmelegebb helyeinek. A legkellemesebb hónapok az utazásra a május, és a szeptember közepétől október közepéig tartó időszak. A legesősebb időszak a február és a március. Június és augusztus között nagy lehet a forróság. A nizzai tél enyhe, szinte sosem esik fagypont alá a hőmérséklet, ezért is volt Nizza a 19. században az angolok egyik legkedveltebb szálláshelye, s a nagy hotelek mindmáig ebből adódóan húznak hasznot. Az enyhe időjárás kedvezően hat a bortermelésre is. A turisták szempontjából meg kell említeni továbbá azt is, hogy Nizza strandjai nem homokosak, hanem kavicsosak

Nizza ó-, és újvárosának átmenetét a Place Garibaldi és a Place Masséna terek képezik. Erre találjuk a híres Casinót (kaszinó), melynek télikertjét is érdemes megcsodálni, a városházát, és az igazságügyi palotát is. Valamint az óváros részét képezik a 17. századból megmaradt, Szardínia egykori királyainak palotái is.

Az újváros arculatát a luxushotelek, villák és apartmanok rajzolják ki. A leghíresebb közülük a Negresco, melyet 1913-ban a román származású Henri Negresco építtetett „a pompa, fényűzés és tobzódás lakául”. A Negresco közelében magasodik a Masséna-palota is, jelenleg múzeum, melyet Napóleon hadvezér leszármazottai építtettek, s ajándékoztak Nizzának 1919-ben.

Nizza püspöki székhely, az újvárosban találjuk a kápolnák és templomok zömét, melyek közül A Szent Réparate székesegyház, valamint a gótikus Notre Dame templom emelkedik ki. De érdemes felkeresni az Alexander-Nevskij orosz ortodox katedrálist is, amit II. Miklós Cár építtetett honfitársainak hagyományos orosz stílusban, hagymakupolával 1903 és 1912 között. Míg a Cimiez fensíkon egy ferencesrendi kolostort és az ókori Cemeleumot csodálhatjuk meg, a Mont-Gros hegyen az új csillagvizsgáló várja, hogy felfedezzük.

Nizza múzeumai közül kiemelkedik a Raoul Dufy francia festőről elnevezett múzeum, a Matisse Múzeum, mely Henri Matisse saját gyűjteményét őrzi, aki 1907-től haláláig élete jelentős részét töltötte a tengerparti városban. Továbbá a Chagall Múzeum és a Modern Művészetek Múzeuma, mely gyűjteménye a Pop-Arttól a klasszikusokig terjed.

A város persze mit sem érne turistacsalogató fesztiválok nélkül. A Nizzai Karneválra minden év februárjában kerül sor, az óváros sétálóutcáján helyt kapó Európa-szerte híres virágpiac pedig novemberben nyitja meg kapuit s egész áprilisig várja a színpompás növényekre kíváncsi helyieket és turistákat.

 

Itt tôbbet tudhat meg : http://www.nicetourisme.com/
 

CANNES

Cannes-ban az élet maga egy fesztivál. A Côte d'Azur „Sztár" városa, Cannes az egész világon híres a nagyszabású szakmai szalonjairól és számos rendezvényéről, melyek közül a legfontosabb a Nemzetközi Filmfesztivál. Az öble Lérins két szigetével, a La Croisette híres sétánya, Cannes terei, a csodálatos provenci hangulatú "Le Suquet" óvárosrésze mind-mind ámulatba ejtenek és biztos, hogy fantasztikus időt tölt el minden utazó aki ide érkezik.

A város finom fövenyes strandja a híres Croisette körúttal, fontos turisztikai vonzerőt ad. Az évente május közepén megrendezett nemzetközi filmfesztivál a legfontosabb esemény. A fesztiválpalota a város legmitikusabb helye. A pálmafákkal szegélyezett Croisette-en olyan előkelő paloták sorakoznak, mint a Carlton Intercontinental, a Martinez, a Majestic, vagy a Carlton szállodák.

A látványosságok közül ki kell emelni az óváros (Le Suquet) 11. századi őrtornyát, mellette a várat, ahol a Földközi-tenger antik kultúráját bemutató kiállítás látható, valamint a késő gótikus Notre-Dame de l'Espérance templomot, a román stílusú Sainte-Anne kápolnát és a városházát.

Turista látványosság a város előtt a tengerben fekvő Lérins-szigetek: a Saint-Honorat és a Sainte- Marguerite, mindkettőn a kikötőt vigyázó erőd. Az előbbi szigeten található az apátság, az utóbbin raboskodott a Bastille-ba történt átszállítása előtt – a francia történelem egyik regényes alakja –, a számtalan változatban megfilmesített Vasálarcos…

Még egyébb làtnivalok : Picasso Múzeum Vallaurisban és Pierre Bonnard Múzeum Le Cannet-ban,  Matisse által kifestett Rózsafüzér kápolna ( Chapelle du Rosaire ) Vence-ban Fragonard és Molinard parfümgyárak Grasse-ban

 
Itt tôbbet tudhat meg ( angolul németûl vagy franciaul ) : http://www.cannes-destination.com/Discover-Cannes/general-public-cannes
 

MONACO / MONTE CARLO

Monaco a Vatikán után a világ 2. legkisebb országa, ugyanakkor a világ legsűrűbben lakott  állama is. Rendkívül sokan kívánnak itt lakni, ez köszönhető gyönyörű környezetének, kellemes klímájának, és annak, hogy a monacóiaknak nem kell adót fizetniük, a pénzmosás felett is szemet hunynak. Monaco az örök tavasz országa: télen nincs hideg, de nyáron is kellemes a hőmérséklet, az átlag maximum hőmérséklet ilyenkor 26 fok. Monaco turizmusa is jelentős, bár érthető okokból a Monacóba utazók közül nem a magyarok vannak többségben. Monacót a gazdagoknak találták ki: ez a monacói lakosokra, és az idelátogató turistákra is igaz. A szállodák ugyanis roppant drágák, tehát ha Monacót szeretnénk felkeresni érdemes a Cote d'Azur egyik másik városában megszállni. A fényűzés és a csillogás az egész országot áthatja: vadonatúj luxusautók cikáznak, ránézésre is gazdag emberek élnek itt, és az egész atmoszféra, a patinás épületek is a jólétet juttatják a turisták eszébe.

A Földközi-tenger partján, Nizzától 18 kilométerre keletre fekszik, a francia-olasz határ közelében, szárazföldön csak Franciaországgal határos. Az ország egy keskeny földsáv a a harmadkorban felgyűrődött, jobbára kristályos kőzetekből álló Tengeri-Alpok lábánál, legmagasabb pontja a 140 méteres Mont Agel. A Földközi-tengerbe nyúló Monacói-félszigeten és Monte-Carlo sziklakiszögellésén fekszik. 3 km hosszan és 200–500 m szélesen nyúlik el a parton.

A terület teljesen urbanizált, ezáltal az ország a legsűrűbben lakott terület a Földön. Monaco öt kerületre (quartier) oszlik: Monaco-Ville városára, La Condamine kikötőjére, Monte-Carlo lakó- és üdülőövezetére (itt található a híres kaszinó is),Fontvieille tengertől elhódított területére,és Moneghetti mentési övezetére.

A kaszino

A kaszinó 1878-ban épült, építésze Charles Garnier volt. Kizárólag 18 éven felüliek léphetnek be, ők is csak megfelelő öltözékben (bár a csodás előtér minden 18 éven felüli számára megtekinthető.) Az épület kívülről és belülről is gyönyörű: a mennyezetet például domborművek, és aranycirádák ékesítik.

Hotel de Paris

Hotel de Paris

A Kaszinó téren található impozáns, kívül-belül gyönyörű hotelben valószínüleg mindenki nagyon szívesen megszállna, de a földöntúli luxust keményen meg kell fizetni: 320 Eurótól kezdődnek az árak egy éjszakára,  a legjobb lakóosztályért pedig több, mint 2600 Eurót kérnek el. Ennek ellenére a nyári szezonra a szobák szinte mind előre le vannak foglalva. Itt szállnak meg Monaco milliomosai is, ha épp nem a jachtjaikon alszanak.  A szálloda 1864-ben épült azzal a céllal, hogy a régióban a legjobb minőségű szállást nyújtsa.

A katedràlis

Katedrális

A monacói Katedrális elég modern: 1875-ben épült, de érdemes megnézni. Neoromán stílusban épült, itt található több korábbi monacói herceg sírja. A fehér kőből épült Katedrális mellett egy gyönyörű parkot is csodálhatunk, ahonnan Monaco második kikötőjére, és a színes házakra gyönyörű kilátás nyílik.

Belépőjegy: Ingyenes belépés

Nyitva tartás: Télen 8:00-18:00, nyáron: 08:00-19:00

Hercegi Palota / Place du Palais

Monaco mindenkori hercegének, jelenleg Albert hercegnek, és családjának az otthona. Minden nap délben megtekinthetjük itt a látványos őrségváltást. Építése 1215-ben kezdődött, eredetileg erődítménynek szolgált. A Hercegi Palota gyakorlatilag egy nagy komplexum, a főudvarral, több toronnyal és épülettel, szalonokkal, kápolnával. A Hercegi Palotához már csak a csodás kilátás miatt is érdemes felmenni. 

Nyitva tartás: Őrségváltás: minden nap 11:55-kor

Oceanográfiai Múzeum, Akvárium

Az 1910-től 1921-ig épült, Albert herceg által alapított monumentális, több szintes múzeum legalsó szintjén lévő akváriumban a Földközi-tenger színes, szép halai, polipjai, és murénái csodálhatók. Az akváriumban kb. 4000 halfajt tanulmányozhatunk.  A középső szinten bálnacsontvázak, és bulvárfelszerelések találhatóak, míg legfelül az óceánok világát bemutató kilátás nézhető még.

Belépőjegy (2013): 14 Euró. 13-18 éveseknek: 10 Euró. 4-12 éveseknek: 7 Euró. 4 éven aluliaknak ingyenes.

Nyitva tartás: október-március: 10:00-18:00, április-június: 09:30-19:00, július-augusztus: 09:30-19:30, szeptember: 09:30-19:00

Monaco Japánkert

A Grimaldi Forum melletti, a Casinótól néhány perces sétára található 7000 négyzetméteres kert a szépsége, és amiatt is élvezhető, hogy egy békés sziget a turistáktól és gazdagoktól hemzsegő Monacóban. A kertben tavacskákat, vízeséseket, egzotikus fákat, növényeket, és virágokat csodálhat az utazó. A mindennap 9-től sötétedésig nyitva lévő kertbe a belépés ingyenes.

Jardin Exotique de Monaco / Botanikus kert

A monacói egzotikus kertet 1933-ban nyílt meg. Számos kaktuszféle található benne, és egy földalatti cseppkőbarlang. A barlangban őskori leleteket találtak, melyek a kert múzeumában megtekinthetők.

Belépőjegy (2013): 7,20 Euró, 6-18 éveseknek, és diákoknak: 3,80 Euró, 65 év felettieknek: 5,50 Euró.

Nyitva tartás: november-január: 9:00-17:00. Február-április és október: 9:00-18:00. Május-szeptember: 9:00-19:00.

Café de Paris

Monaco első kávézóját 1868-ban alapították, és ekkor még Café Divannak hívták. Azt mondják,  hogy Monacóba utazásunkkor vétek lenne nem beülni ide, és nem meginni legalább egy kávét a Casino mellett lévő híres kávézóban. A kávézót csak 18 éven felüliek látogathatják!

Monte-Carlo Operaház

Charles Granier volt az építésze a Monte-Carlói Operaháznak. Annyira jól sikerült, hogy az Operaház szépségét látva felkérték a tervezőt a Párizsi Operaház megépítésére is.

 ANTIBES JUAN LES PINS

Változatos és kontrasztos szépségével csábít. Jellemző rá a Provence színei és letisztult vonásai, de a Côte d'Azur magával ragadó, csillogó és önfeledt hangulata is az angol parkokkal, és a homokos strandokkal... A tengerészek, kertészek városa, Mozart és Ray Charles rajongóinak (Antibes-i jazz fesztivál), amatőr művészeknek, diszkók kedvelőinek színtere. De találunk itt delfintáncot csodáló gyerekeket, illetve a tengerpart apró köveit, melyeket az idő gömbölyűvé formált. Graham Greene szerint „az egyetlen város a riviérán, mely igazán megőrizte lelkét".

 

GRASSE

Provence jellegű terület, melyet a parfümgyártás fővárosaként tartanak számon világszerte. A rózsa és a jázmin különböző változatai nyílnak ebben az ékszerdobozban, ahol hódolat övez minden virágot és illatot. Egyedülálló történelmi örökséggel büszkélkedhet, mely ritka példája a középkori épitészet fennmaradásának. Vagy a város híres szülöttje, Fragonard festőművész, aki előtt tündöklő nemzetközi kulturális elismeréssel hajt fejet. 

http://www.grasse.fr/

 

VENCE

 

Vence egy középkori város, ahol az apró festői utcák labirintusa egy ellipszis alakú sáncot formáz, mellyel a várost védték. Dufy-tól Matisse-ig, Soutine-tól Chagall-ig, Dubuffet és még sok más művész különböző szemmel látta a város szépségét, báját, gazdagságát, melyet meg is örökítettek. Egyszóval kulturálisan igen gazdag város, ahol hódolhatunk a művészetnek is.

http://www.vence.fr/