Créer un site internet

Programmok

Iles de Lérins Szigetek

 

A Cannes-i öbölben , a Palm Beach-től 1,1 kilométer távolságra fekszik az Îles de Lérins ( vagyis Lerins szigetek). Kettő nagyobb : Île de Saint Marguerite (2,1 négyzetkm, 3,5 km  hosszú )Île St. Honorât (0,37 négyzetkm területű ,1,5 km hosszú) és több kisebb szigetből áll.

  A Szent Margit szigetet , főleg fenyő és eukaliptusz borítja , híres erődjéről , ahol állítólag a Vasálarcos ( Masque de Fer )töltött pár évet bebörtönözve.Egyetlen magánterülete van egy 13750 nm -es botanikus kert, ahol mediterrán növények , ciprusok, narancsfák , olívafák, mandulás mellett több , mint ezerféle csodálatos virág nyílik , külön kiemelendő az írisz , belőle van a legtöbb .A szépséges növények között 3 épület áll, melyeknek legutolsó tulajdonosa egy indiai üzletember Vijay Mallya, aki 38 millió euróért vásárolta meg a birtokot.

  A Szent Honorat bencés apátságáról híres, ahol 20 szerzetes él egész évben, nyáron táborokat szerveznek fiataloknak ( természetesen hasonló  vallási beállítottságúaknak), növénytermesztést folytatnak , finom boraikat a szigeten található La Tonnelle étteremben lehet megkóstolni . Templomuk látogatható , ahogy miséken is részt lehet venni ( lásd képeken az időpontokat ).

  A szigeteket többféle úton meg lehet közelíteni , a csatolt képeken láthatjátok honnan indulnak hajók  és milyen időpontokban ( félóránként április és szeptember között ), a jegy ára felnőtteknek 14 euró oda-vissza, gyermekeknek 9,50 , 5 éves kor alatt ingyenes. Külön szeretném kiemelni mivel olyan helyre megyünk , ahol monostor van, ennek megfelelő öltözetben( ami nem fürdőruha ) kérik látogatni a szigetet.

 

Vonat Train des Merveilles

Az Alpes Maritimes (06) többek között azért szép régió , mert a tengerparttól a szurdokokon át , tavak, hegyek minden megtalálható kis távolságban egymástól .

Nizzából indul egy vonat (Train des Merveilles) , amivel a hegyeken át Tende városáig lehet eljutni ( Zou pass-szal oda-vissza 15 euróért ), szezonban egy idegenvezető mutatja be a csodálatos hegyi útvonalat, amit Európa egyik legszebbjének tartanak.

   A tenger szintjéről indulva mindössze 100 km -es útvonalon 1000m -es szintkülönbséget hidaltak át a szakasz építői (1883-1928), valamint 81 alagútat, 130 falat és 407 hidat is felhúztak.

 

A Tripadvisorban is szerepel, kommentekkel, képekkel:

https://www.tripadvisor.fr/Attraction_Review-g187234-d1460349-Reviews-Train_des_Merveilles-Nice_French_Riviera_Cote_d_Azur_Provence.html?m=19904

 

A vonat weboldala, jegyrendelés is lehetséges :

 

http://www.tendemerveilles.com/train-des-merveilles.html

 

Rövid videók az útvonalról :

 

https://www.dailymotion.com/video/xuqmhe_empreinte-du-sud-n-3-le-train-des-merveilles

 

Pirotechnikai fesztivál

1967 óta minden évben megrendezik Cannes-ban a pirotechnikai fesztivált , " Art en ciel" vagyis " Művészet az égen " címmel...

 

A világ minden tájáról érkeznek a legtehetségesebbek a témában , július 14.-én kezdődik , 22 órakor idén a mexikói Pyrotecnia Reyes nyitja meg a sort , választott téma Mexikó történtének bemutatása a fényekkel és a hozzájuk tartozó zenei aláfestéssel ... ( minden tűzijátéknak van témája , hozzá illő zenei világgal , csodaszép koreográfiával)

 

Összesen hat különböző csapat versenyzik az idén a közönség -és a zsűri díjáért , az utolsó bemutató augusztus 24.-én lesz. A linkben találjátok a pontos programot-Monacóban is lesz fesztivál , az ő dátumaikat is olvashatjátok ugyanitt-valamint egy rövid bemutatót a tavalyi nyertestől , francia nyelven( de a dátumok és a címszavak követhetők nyelvtudás nélkül is):

 

http://france3-regions.francetvinfo.fr/cote-d-azur/alpes-maritimes/les-feux-d-artifice-de-l-ete-1038913.html

 

Másik forrásból a részletes program ( választható angol nyelven is):

 

http://www.festival-pyrotechnique-cannes.com/fr/prix-du-public

 

 

 

Grasse-i parfûmgyàrak

Parfumerie Fragonard
20 bd Fragonard
06130 GRASSE
A vàros régi centrumközpontjàban talàlhato üzem szinte a legrégibbnek szàmit Grasse-ban. Ez a helyszinen màr 1782 ota egy parfümûzemet létesitettek.1926-ban a hires festô emlékére Jean-Honoré Fragonard, hogy az ûzem a Fragonard nevet vette fel. Azota is az ott gyàrtott parfûmôk, szappanok és kozmetikumok a legteljesebb tradiciok szerint készûlnek el.
 

Parfumerie Molinard
60 bd Victor Hugo
06130 GRASSE

1849-ben alapitottàk, az egyik legpresztizsesebb, legelôkelôbb Molinàrd parfûmgyàrto céget. Lehetséges egy tàjékoztatoval összekötött üzemlàtogatàson résztvenni ( ingyenes ) ahol a fabrikàcionak minden titkàt elmondjàk. Lehetséges befizetni olyan kis csoport foglalkozàsokra ahol a sajàt parfûmjét el tudja magànak késziteni a résztvevô
 

Parfumerie Galimard
73 route du Cannes
06130 GRASSE

A Galimar parfûmgyàr ma is kôveti a tradicionàlis készités utvonalàt ami a hires megalapitojànak a hirnevét alapozta meg.

Parfümös és Parfüm kréator : a francia legtisztàbb tradiciokat követve, Galimard parfûmnek sikerûlt egy teljesen csalàdi valàlkozàs àltal együtt megtartani a tradicionàlis parfûmkészitési  kézmuvességet a modern kréativitàssal.