Néhàny Cannes-i szép hely

Orosz Szent Mihály arkangyal templom

 Az orosztemplom 1894-ban  lett megépitve Louis Nouveau építész által Cannes-ban,  amit  Maria Alekszandrovna, III Sándor cár a felesége részére épült a Michael nagyherceg megbizàsàbol . Ma, az új orosz lakosság àltal, esküvők és keresztelők követik egymást a templomban, és a plébániai élet  intenzív. A  misék a korai kereszténység hagyomànyaihoz hiven vannak megtartotva ugyanugy mint az és ikonok amik bennt talàlhatoak.
Ma az orosz Szent Mihály arkangyal templom egyik építészeti kincse Cannes-nak, és  az ortodox közösség lelki életének középpontjában àll. A templom alatt egy meglehetősen nagy kripta van, ahová temettek sok híres embert: mint példàul Archpriest Gregory Ostroumov aki ott a templom felépitésénél  dolgozott , Herceg Peter Alekszandrovics Oldenburg, a nagyherceg Nicolas Romanov és az ő felesége Anastasia, a nagyherceg Peter Nyikolajevics Romanov és felesége Milica Nikolaevna király lánya Nicolas 1. Montenegro.
Cím: 40 BOULEVARD Alexandre III 06400 CANNES
 

Le Suquet  vàrosrésze (Le Suquet)

Suquet ( szûké ) nevû vàrosrész  Cannes-nak a legrégebbi része. Ez az ováros ami az ókori római város helyén épült a  "Mont Chevalier"  (monsevalié)hegy lejtőin hét vagy nyolc szűk utcábol àll. A hegy tetején látható a város legszebb a panorámaja :  a La Napoule öböl, a Lérins-szigetek, a Esterel hegység làthato. A  vár, a Szent Anna templom és téglalap alakú torony aminek magassága 22m, egyûtt szolgáltak kilátó épülteként amiket a XII-ik században a Lérins szigeti szerzetesek épitettek.
1952 óta, az ott talàlhato muzéumban  "Musée de la Castre" (mûzédelakasztre) ki vannak téve a vàros gyűjteményei és van egy terem amiben különböző, vàltozatos  kiállításokat lehet megtekinteni. Suquet vàrosrészben meg lehet csodálni egy másik műemlék templomot  "Miasszonyunk Reménysége"  (l’Eglise Notre-Dame de l'Espérance ), ami épült a XVI-XVII század körül épult egy  gótikus  provanszàli stílusban.

La Croisette sétàny

"La Croisette" ( làkroàzet) a Cannes-i öböl mentén  végigfuto sugárút  ami egy csodàlatos fenyőkkel àrnyékolt széles gyalogos sétannyal rendelkezik ami homokos strandok mellett fut végig. Egy régi tengerparti útra épûlt amit  "a kis kereszt ut"-nak neveztek, és napjainkban Cannes-i Filmfesztiválnak  köszönhetően az egész világon  ismert  és  még hiszen Fesztivàl Palotànak a vilàghiru piros lépcsöi  égeszen a sétàny kezdetéig élernek. A Boulevard de la Croisette-en (bulôvardelàkroàzet) található  legtöbb nagy szálloda  és a  luxus butikok és minden luxus ruházati márkák ( Dior, Chanel, Prada, Fred etc) ugyanugy mint a leghiresebb ékszerészek és munkàik.
Ez egy csodàlatosan szép utca  1871-ben ültetett hatalmas, magas pálmafákkal, parkokkal és virágoskertekkel, ami kb 3km hosszuan fekszik  a tengerpartpart mentén - és különbözö  rangos épületek, intézmények talàlhatoak egész végig rajta mint a  "Palm Beach" kaszinó a Palais des Festivals. és  az "Belle Epoque" stilusu építészetnek a gyöngyszemei Carlton, Majestic, Martinez palace hotelek.

Palais des Festivals vagy Fesztivàl Palota és kongresszus központ

A Fesztivàl Palota egy 1982-ben épült modern komplexum az üvegböl és a betonbol aminek  a teljes alapterülete az 6000 nm-es . Világhírű, mert itt minden évben májusàban a Nemzetközi Cannes-i Filmfesztivál kerül megrendezésre ami több ezer turistákat és a helyi lakosokat vonz oda . A győztes otthagya a hagyomànyokhoz hiven a kézjegyének a csillagjàt a fesztivál palota elötti tér  burkolólapjàn amit "Walk of Stars"-nak hivnak.  A Film Fesztivàl mellett itt zajlik itt màs számos nemzetközi találkozó és konferencia is.

A Palais des Congrès ( kongresszum központ )  egy 2500 üléses konferencia terem , egy màsik 1000 üléses nézöteres teremböl  és 17 bemutatóteremböl àll.

 

Szent Peter kiköto

A Szent Péter kikötojén vannak kilón vannak kikötve a legfényűzőbb jachtok, nem messze a Fesztivàl Palota oldalàban talàlhato meg. Innen a  mólórol sétahajók indulnak a  Lérins szigetekre.

Rue Meynadier

A Cannes-i varázslatos mediterrán varázst sugàrzo sétaloutca amin  meg lehet találni olcsó ruházati üzletek, ajándéküzletek, és a nagyon jo füszer és finomélelmiszerboltokat.

 

 

Forville piac

A piac nyitva minden nap, kivéve vasárnap. Itt lehet kapni friss termékek. Gyógynövények, zöldségek és gyümölcsök a helyi termelést. Halárusokra standok gazdag, meg fogja találni a sokféle halak és tenger gyümölcsei

Antibes utca (Rue d'Antibes)

A legelegánsabb utcájában Cannes, luxus butikok, ruházat, cipő, szőrmék, ékszerek, parfümök, dekoráció ...

Szabadsàg sétany ( allées de la liberté )

Az egyik kedvenc helyek járni Cannes és a látogatók. Meg fogja találni egy szép virág piac, a bolhapiac szombatonként történik ott, akkor gyere és keressen régiségek és régiségek. Az egyik az utcán egy emlékmű szentelt Lord Brougham Cannes-ban, ami az átalakulás egy népszerű üdülőhely a világszínvonalú város.

Kazbek Villa

Ez a nagy villa most osztva apartmanok. 1897-ben a grófnő a Torby, unokája Puskin, rangon aluli házasság felesége Mihail Romanov nagyherceg, nagy-fia, I. Miklós, szerez tulajdon és bővül a ház, egyszer, Kazbek, a nevét a hegy a Kaukázusban ahol a nagyherceg állomásozott. Itt, a nagyherceg és felesége élt, és ki több mint 30 éve. Mihail Romanov meghalt Kazbek Villa április 26, 1929. Az ő emlékére, az első a villa bemutatott egy emléktábla.

Prosper Mérimée tér

Itt, az ötödik élt egy nagy író. Egy közeli barátja Napóleon és Eugenie. Szeptember 5-én 1870-ben tanulta a felvétel a császár és a Köztársaság kikiáltásának-ben elsöpörte a szívroham, néhány nappal később.

Grand Jas temető

A Grand Jas temető található 205 avenue de Grasse-ban Cannes-ban a francia Riviérán. Ez a kilenc hektáros temető található teraszokon nyílt 1866-ban. Köztudott, az építészet parkosított, nagy virágos díszítéssel, gazdag szobrok, amelyek az egyik legszebb temetők Franciaországban és számos híresség, akik ott van eltemetve.
Az "angol temető" ("English tér") a végső nyughelye a sok brit, akik kisajátították Cannes. Ez uralja a szobor Lord Brougham, akik szerepet játszottak a létrehozását a város a falu Le Suquet.
A városi temetőben vannak eltemetve Cannes számos híresség, köztük: a híres ékszerész Carl Fabergé és felesége első felesége Pablo Picasso, az orosz balerina Olga Khokhlova, és az egyik első orosz pilóták Nikolai Popov.