Créer un site internet

PROGRAMAJANLO

 • Làtnivalok a megyében

  A Francia Riviéra vagy Azúr-part (franciául Côte d'Azur) a Földközi-tenger partvidékének Marseille-től Mentonig terjedő szakasza, melynek hosszúsága kb. 120 km. Provence-Alpes-Côte d’Azur régió része. Az elnevezés idegenforgalmi eredetű.

  A Francia Riviéra igazi kulturális központ: több mint 100 múzeum (ebből csak 3 állami), 500 művészeti kiállítás, 2 operaház, 25 színház, évente kb. 3200 rendezvény várja az ideérkezők millióit.

  Elszórtan az azúri vidéken 120 magasban megbúvó kis falucskát számolhatunk meg, ahol még őrzik a kézművesség, fazekasság, parfümkészítés rejtelmeit.

   

  NIZZA ( NICE FRANCIAUL )

  A Côte d'Azur fővárosa, a cosmoplita múltú Nizza megőrizte megfoghatatlan báját, mely egyedülálló turisztikai helyszín, ahol egyaránt élvezhetjük az élet könnyed élvezetét és a helyi kultúrát. Híres napsütéses időjárása és klímája bearanyozza az Óvárost és a híres virágpiacot (Cours Saleya), az Anges Öböl mentén húzódó sétányt (Promenade des Anglais), híres múzeumait, és számos rendezvényeit, melyek közül néhány világszerte ismert és elismert. 

  A Földközi-tenger partján található félúton Marseille és Genova között, a Francia Riviérán, közel Monacóhoz. Provence-Alpes-Côte d’Azur régióban, azonbelül Alpes-Maritimes megyében helyezkedik el.

  Védett fekvésének köszönhetően Nizza egyike a régió legmelegebb helyeinek. A legkellemesebb hónapok az utazásra a május, és a szeptember közepétől október közepéig tartó időszak. A legesősebb időszak a február és a március. Június és augusztus között nagy lehet a forróság. A nizzai tél enyhe, szinte sosem esik fagypont alá a hőmérséklet, ezért is volt Nizza a 19. században az angolok egyik legkedveltebb szálláshelye, s a nagy hotelek mindmáig ebből adódóan húznak hasznot. Az enyhe időjárás kedvezően hat a bortermelésre is. A turisták szempontjából meg kell említeni továbbá azt is, hogy Nizza strandjai nem homokosak, hanem kavicsosak

  Nizza ó-, és újvárosának átmenetét a Place Garibaldi és a Place Masséna terek képezik. Erre találjuk a híres Casinót (kaszinó), melynek télikertjét is érdemes megcsodálni, a városházát, és az igazságügyi palotát is. Valamint az óváros részét képezik a 17. századból megmaradt, Szardínia egykori királyainak palotái is.

  Az újváros arculatát a luxushotelek, villák és apartmanok rajzolják ki. A leghíresebb közülük a Negresco, melyet 1913-ban a román származású Henri Negresco építtetett „a pompa, fényűzés és tobzódás lakául”. A Negresco közelében magasodik a Masséna-palota is, jelenleg múzeum, melyet Napóleon hadvezér leszármazottai építtettek, s ajándékoztak Nizzának 1919-ben.

  Nizza püspöki székhely, az újvárosban találjuk a kápolnák és templomok zömét, melyek közül A Szent Réparate székesegyház, valamint a gótikus Notre Dame templom emelkedik ki. De érdemes felkeresni az Alexander-Nevskij orosz ortodox katedrálist is, amit II. Miklós Cár építtetett honfitársainak hagyományos orosz stílusban, hagymakupolával 1903 és 1912 között. Míg a Cimiez fensíkon egy ferencesrendi kolostort és az ókori Cemeleumot csodálhatjuk meg, a Mont-Gros hegyen az új csillagvizsgáló várja, hogy felfedezzük.

  Nizza múzeumai közül kiemelkedik a Raoul Dufy francia festőről elnevezett múzeum, a Matisse Múzeum, mely Henri Matisse saját gyűjteményét őrzi, aki 1907-től haláláig élete jelentős részét töltötte a tengerparti városban. Továbbá a Chagall Múzeum és a Modern Művészetek Múzeuma, mely gyűjteménye a Pop-Arttól a klasszikusokig terjed.

  A város persze mit sem érne turistacsalogató fesztiválok nélkül. A Nizzai Karneválra minden év februárjában kerül sor, az óváros sétálóutcáján helyt kapó Európa-szerte híres virágpiac pedig novemberben nyitja meg kapuit s egész áprilisig várja a színpompás növényekre kíváncsi helyieket és turistákat.

   

  Itt tôbbet tudhat meg : http://www.nicetourisme.com/
   

  CANNES

  Cannes-ban az élet maga egy fesztivál. A Côte d'Azur „Sztár" városa, Cannes az egész világon híres a nagyszabású szakmai szalonjairól és számos rendezvényéről, melyek közül a legfontosabb a Nemzetközi Filmfesztivál. Az öble Lérins két szigetével, a La Croisette híres sétánya, Cannes terei, a csodálatos provenci hangulatú "Le Suquet" óvárosrésze mind-mind ámulatba ejtenek és biztos, hogy fantasztikus időt tölt el minden utazó aki ide érkezik.

  A város finom fövenyes strandja a híres Croisette körúttal, fontos turisztikai vonzerőt ad. Az évente május közepén megrendezett nemzetközi filmfesztivál a legfontosabb esemény. A fesztiválpalota a város legmitikusabb helye. A pálmafákkal szegélyezett Croisette-en olyan előkelő paloták sorakoznak, mint a Carlton Intercontinental, a Martinez, a Majestic, vagy a Carlton szállodák.

  A látványosságok közül ki kell emelni az óváros (Le Suquet) 11. századi őrtornyát, mellette a várat, ahol a Földközi-tenger antik kultúráját bemutató kiállítás látható, valamint a késő gótikus Notre-Dame de l'Espérance templomot, a román stílusú Sainte-Anne kápolnát és a városházát.

  Turista látványosság a város előtt a tengerben fekvő Lérins-szigetek: a Saint-Honorat és a Sainte- Marguerite, mindkettőn a kikötőt vigyázó erőd. Az előbbi szigeten található az apátság, az utóbbin raboskodott a Bastille-ba történt átszállítása előtt – a francia történelem egyik regényes alakja –, a számtalan változatban megfilmesített Vasálarcos…

  Még egyébb làtnivalok : Picasso Múzeum Vallaurisban és Pierre Bonnard Múzeum Le Cannet-ban,  Matisse által kifestett Rózsafüzér kápolna ( Chapelle du Rosaire ) Vence-ban Fragonard és Molinard parfümgyárak Grasse-ban

   
  Itt tôbbet tudhat meg ( angolul németûl vagy franciaul ) : http://www.cannes-destination.com/Discover-Cannes/general-public-cannes
   

  MONACO / MONTE CARLO

  Monaco a Vatikán után a világ 2. legkisebb országa, ugyanakkor a világ legsűrűbben lakott  állama is. Rendkívül sokan kívánnak itt lakni, ez köszönhető gyönyörű környezetének, kellemes klímájának, és annak, hogy a monacóiaknak nem kell adót fizetniük, a pénzmosás felett is szemet hunynak. Monaco az örök tavasz országa: télen nincs hideg, de nyáron is kellemes a hőmérséklet, az átlag maximum hőmérséklet ilyenkor 26 fok. Monaco turizmusa is jelentős, bár érthető okokból a Monacóba utazók közül nem a magyarok vannak többségben. Monacót a gazdagoknak találták ki: ez a monacói lakosokra, és az idelátogató turistákra is igaz. A szállodák ugyanis roppant drágák, tehát ha Monacót szeretnénk felkeresni érdemes a Cote d'Azur egyik másik városában megszállni. A fényűzés és a csillogás az egész országot áthatja: vadonatúj luxusautók cikáznak, ránézésre is gazdag emberek élnek itt, és az egész atmoszféra, a patinás épületek is a jólétet juttatják a turisták eszébe.

  A Földközi-tenger partján, Nizzától 18 kilométerre keletre fekszik, a francia-olasz határ közelében, szárazföldön csak Franciaországgal határos. Az ország egy keskeny földsáv a a harmadkorban felgyűrődött, jobbára kristályos kőzetekből álló Tengeri-Alpok lábánál, legmagasabb pontja a 140 méteres Mont Agel. A Földközi-tengerbe nyúló Monacói-félszigeten és Monte-Carlo sziklakiszögellésén fekszik. 3 km hosszan és 200–500 m szélesen nyúlik el a parton.

  A terület teljesen urbanizált, ezáltal az ország a legsűrűbben lakott terület a Földön. Monaco öt kerületre (quartier) oszlik: Monaco-Ville városára, La Condamine kikötőjére, Monte-Carlo lakó- és üdülőövezetére (itt található a híres kaszinó is),Fontvieille tengertől elhódított területére,és Moneghetti mentési övezetére.

  A kaszino

  A kaszinó 1878-ban épült, építésze Charles Garnier volt. Kizárólag 18 éven felüliek léphetnek be, ők is csak megfelelő öltözékben (bár a csodás előtér minden 18 éven felüli számára megtekinthető.) Az épület kívülről és belülről is gyönyörű: a mennyezetet például domborművek, és aranycirádák ékesítik.

  Hotel de Paris

  Hotel de Paris

  A Kaszinó téren található impozáns, kívül-belül gyönyörű hotelben valószínüleg mindenki nagyon szívesen megszállna, de a földöntúli luxust keményen meg kell fizetni: 320 Eurótól kezdődnek az árak egy éjszakára,  a legjobb lakóosztályért pedig több, mint 2600 Eurót kérnek el. Ennek ellenére a nyári szezonra a szobák szinte mind előre le vannak foglalva. Itt szállnak meg Monaco milliomosai is, ha épp nem a jachtjaikon alszanak.  A szálloda 1864-ben épült azzal a céllal, hogy a régióban a legjobb minőségű szállást nyújtsa.

  A katedràlis

  Katedrális

  A monacói Katedrális elég modern: 1875-ben épült, de érdemes megnézni. Neoromán stílusban épült, itt található több korábbi monacói herceg sírja. A fehér kőből épült Katedrális mellett egy gyönyörű parkot is csodálhatunk, ahonnan Monaco második kikötőjére, és a színes házakra gyönyörű kilátás nyílik.

  Belépőjegy: Ingyenes belépés

  Nyitva tartás: Télen 8:00-18:00, nyáron: 08:00-19:00

  Hercegi Palota / Place du Palais

  Monaco mindenkori hercegének, jelenleg Albert hercegnek, és családjának az otthona. Minden nap délben megtekinthetjük itt a látványos őrségváltást. Építése 1215-ben kezdődött, eredetileg erődítménynek szolgált. A Hercegi Palota gyakorlatilag egy nagy komplexum, a főudvarral, több toronnyal és épülettel, szalonokkal, kápolnával. A Hercegi Palotához már csak a csodás kilátás miatt is érdemes felmenni. 

  Nyitva tartás: Őrségváltás: minden nap 11:55-kor

  Oceanográfiai Múzeum, Akvárium

  Az 1910-től 1921-ig épült, Albert herceg által alapított monumentális, több szintes múzeum legalsó szintjén lévő akváriumban a Földközi-tenger színes, szép halai, polipjai, és murénái csodálhatók. Az akváriumban kb. 4000 halfajt tanulmányozhatunk.  A középső szinten bálnacsontvázak, és bulvárfelszerelések találhatóak, míg legfelül az óceánok világát bemutató kilátás nézhető még.

  Belépőjegy (2013): 14 Euró. 13-18 éveseknek: 10 Euró. 4-12 éveseknek: 7 Euró. 4 éven aluliaknak ingyenes.

  Nyitva tartás: október-március: 10:00-18:00, április-június: 09:30-19:00, július-augusztus: 09:30-19:30, szeptember: 09:30-19:00

  Monaco Japánkert

  A Grimaldi Forum melletti, a Casinótól néhány perces sétára található 7000 négyzetméteres kert a szépsége, és amiatt is élvezhető, hogy egy békés sziget a turistáktól és gazdagoktól hemzsegő Monacóban. A kertben tavacskákat, vízeséseket, egzotikus fákat, növényeket, és virágokat csodálhat az utazó. A mindennap 9-től sötétedésig nyitva lévő kertbe a belépés ingyenes.

  Jardin Exotique de Monaco / Botanikus kert

  A monacói egzotikus kertet 1933-ban nyílt meg. Számos kaktuszféle található benne, és egy földalatti cseppkőbarlang. A barlangban őskori leleteket találtak, melyek a kert múzeumában megtekinthetők.

  Belépőjegy (2013): 7,20 Euró, 6-18 éveseknek, és diákoknak: 3,80 Euró, 65 év felettieknek: 5,50 Euró.

  Nyitva tartás: november-január: 9:00-17:00. Február-április és október: 9:00-18:00. Május-szeptember: 9:00-19:00.

  Café de Paris

  Monaco első kávézóját 1868-ban alapították, és ekkor még Café Divannak hívták. Azt mondják,  hogy Monacóba utazásunkkor vétek lenne nem beülni ide, és nem meginni legalább egy kávét a Casino mellett lévő híres kávézóban. A kávézót csak 18 éven felüliek látogathatják!

  Monte-Carlo Operaház

  Charles Granier volt az építésze a Monte-Carlói Operaháznak. Annyira jól sikerült, hogy az Operaház szépségét látva felkérték a tervezőt a Párizsi Operaház megépítésére is.

   ANTIBES JUAN LES PINS

  Változatos és kontrasztos szépségével csábít. Jellemző rá a Provence színei és letisztult vonásai, de a Côte d'Azur magával ragadó, csillogó és önfeledt hangulata is az angol parkokkal, és a homokos strandokkal... A tengerészek, kertészek városa, Mozart és Ray Charles rajongóinak (Antibes-i jazz fesztivál), amatőr művészeknek, diszkók kedvelőinek színtere. De találunk itt delfintáncot csodáló gyerekeket, illetve a tengerpart apró köveit, melyeket az idő gömbölyűvé formált. Graham Greene szerint „az egyetlen város a riviérán, mely igazán megőrizte lelkét".

   

  GRASSE

  Provence jellegű terület, melyet a parfümgyártás fővárosaként tartanak számon világszerte. A rózsa és a jázmin különböző változatai nyílnak ebben az ékszerdobozban, ahol hódolat övez minden virágot és illatot. Egyedülálló történelmi örökséggel büszkélkedhet, mely ritka példája a középkori épitészet fennmaradásának. Vagy a város híres szülöttje, Fragonard festőművész, aki előtt tündöklő nemzetközi kulturális elismeréssel hajt fejet. 

  http://www.grasse.fr/

   

  VENCE

   

  Vence egy középkori város, ahol az apró festői utcák labirintusa egy ellipszis alakú sáncot formáz, mellyel a várost védték. Dufy-tól Matisse-ig, Soutine-tól Chagall-ig, Dubuffet és még sok más művész különböző szemmel látta a város szépségét, báját, gazdagságát, melyet meg is örökítettek. Egyszóval kulturálisan igen gazdag város, ahol hódolhatunk a művészetnek is.

  http://www.vence.fr/

   

   

   

   

   

   

   

 • Programmok

  Iles de Lérins Szigetek

   

  A Cannes-i öbölben , a Palm Beach-től 1,1 kilométer távolságra fekszik az Îles de Lérins ( vagyis Lerins szigetek). Kettő nagyobb : Île de Saint Marguerite (2,1 négyzetkm, 3,5 km  hosszú )Île St. Honorât (0,37 négyzetkm területű ,1,5 km hosszú) és több kisebb szigetből áll.

    A Szent Margit szigetet , főleg fenyő és eukaliptusz borítja , híres erődjéről , ahol állítólag a Vasálarcos ( Masque de Fer )töltött pár évet bebörtönözve.Egyetlen magánterülete van egy 13750 nm -es botanikus kert, ahol mediterrán növények , ciprusok, narancsfák , olívafák, mandulás mellett több , mint ezerféle csodálatos virág nyílik , külön kiemelendő az írisz , belőle van a legtöbb .A szépséges növények között 3 épület áll, melyeknek legutolsó tulajdonosa egy indiai üzletember Vijay Mallya, aki 38 millió euróért vásárolta meg a birtokot.

    A Szent Honorat bencés apátságáról híres, ahol 20 szerzetes él egész évben, nyáron táborokat szerveznek fiataloknak ( természetesen hasonló  vallási beállítottságúaknak), növénytermesztést folytatnak , finom boraikat a szigeten található La Tonnelle étteremben lehet megkóstolni . Templomuk látogatható , ahogy miséken is részt lehet venni ( lásd képeken az időpontokat ).

    A szigeteket többféle úton meg lehet közelíteni , a csatolt képeken láthatjátok honnan indulnak hajók  és milyen időpontokban ( félóránként április és szeptember között ), a jegy ára felnőtteknek 14 euró oda-vissza, gyermekeknek 9,50 , 5 éves kor alatt ingyenes. Külön szeretném kiemelni mivel olyan helyre megyünk , ahol monostor van, ennek megfelelő öltözetben( ami nem fürdőruha ) kérik látogatni a szigetet.

   

  Vonat Train des Merveilles

  Az Alpes Maritimes (06) többek között azért szép régió , mert a tengerparttól a szurdokokon át , tavak, hegyek minden megtalálható kis távolságban egymástól .

  Nizzából indul egy vonat (Train des Merveilles) , amivel a hegyeken át Tende városáig lehet eljutni ( Zou pass-szal oda-vissza 15 euróért ), szezonban egy idegenvezető mutatja be a csodálatos hegyi útvonalat, amit Európa egyik legszebbjének tartanak.

     A tenger szintjéről indulva mindössze 100 km -es útvonalon 1000m -es szintkülönbséget hidaltak át a szakasz építői (1883-1928), valamint 81 alagútat, 130 falat és 407 hidat is felhúztak.

   

  A Tripadvisorban is szerepel, kommentekkel, képekkel:

  https://www.tripadvisor.fr/Attraction_Review-g187234-d1460349-Reviews-Train_des_Merveilles-Nice_French_Riviera_Cote_d_Azur_Provence.html?m=19904

   

  A vonat weboldala, jegyrendelés is lehetséges :

   

  http://www.tendemerveilles.com/train-des-merveilles.html

   

  Rövid videók az útvonalról :

   

  https://www.dailymotion.com/video/xuqmhe_empreinte-du-sud-n-3-le-train-des-merveilles

   

  Pirotechnikai fesztivál

  1967 óta minden évben megrendezik Cannes-ban a pirotechnikai fesztivált , " Art en ciel" vagyis " Művészet az égen " címmel...

   

  A világ minden tájáról érkeznek a legtehetségesebbek a témában , július 14.-én kezdődik , 22 órakor idén a mexikói Pyrotecnia Reyes nyitja meg a sort , választott téma Mexikó történtének bemutatása a fényekkel és a hozzájuk tartozó zenei aláfestéssel ... ( minden tűzijátéknak van témája , hozzá illő zenei világgal , csodaszép koreográfiával)

   

  Összesen hat különböző csapat versenyzik az idén a közönség -és a zsűri díjáért , az utolsó bemutató augusztus 24.-én lesz. A linkben találjátok a pontos programot-Monacóban is lesz fesztivál , az ő dátumaikat is olvashatjátok ugyanitt-valamint egy rövid bemutatót a tavalyi nyertestől , francia nyelven( de a dátumok és a címszavak követhetők nyelvtudás nélkül is):

   

  http://france3-regions.francetvinfo.fr/cote-d-azur/alpes-maritimes/les-feux-d-artifice-de-l-ete-1038913.html

   

  Másik forrásból a részletes program ( választható angol nyelven is):

   

  http://www.festival-pyrotechnique-cannes.com/fr/prix-du-public

   

   

   

  Continue reading

 • Magànstrandok és szorakozohelyek

  Strandok - éttermek

  LES FRERES DE LA BAIE

  http://www.lesfreresdelabaie.fr/restaurant.php

  àrfekvés : €€€€

  cim : Promenade de la darse Parking du chateau 06590 Thèoule sur mer
  Tél : 0033 4 92 97 80 20

  Ajànlott elöre lefoglalni. A marmite du pecheur ( kis halàszlé halakkal és fokhagymàs szosszal ) nagyon finom.

  Jo minöség.

   

  LE REPERE

  àrfekvés : €€€€

  Port de la Rague - 06210 Mandelieu la Napoule
  Tél : 04.93.47.07.95 - contact@le-repere.com
  www.le-repere.com

  Ajànlatos elöre lefoglalni telefonono 00334.93.47.07.95

   

  MARCO POLO BEACH

  http://www.marcopolo-beach.com/

  àrfekvés : €€€€

  47 avenue de Lérins  06590 Théoule-sur-mer

  Tel : +33 4 93 49 96 59

  Ajànlott elöre lefoglalni.  Elég felkapott hely a minöség vàltozo. Nagyon kellemes egy este egy koktélt elkortyolgatni.

   

  VEGALUNA

  http://www.vegaluna.com/

  àrfekvés : €€€€

  La Croisette - 06400 Cannes - Tel +33(4).93.43.67.05

   

  PLAGE KELLER - RESTAURANT LE CESAR

  àrfekvés : €€€€€

  http://www.restaurant-plage-cesar-antibes.fr/

  1035 Chemin de la Garoupe - Baie de la Garoupe - Cap d'Antibes 06600 Antibes

  Tél. : 00334 93 61 33 74

  Nagyon felkapott hely, sajnos a kiszolgàlàs néha nem tôkéletes. A jet-set és mindenféle hirességek mennek hozzàjuk. Az étel kitûnô minôségû és az hely csodàlatos

  Mindenképpen foglalni kell elore. Van voiturier ( kocsimegôrzo-garàzsos ) szolgàltatàs, nem kell parkolni csak elôttûk.

   

  Le MICHELANGELO - MAMO

  http://www.lemichelangelo-mamo.com/

  0033 4 93 34 04 47

  tenu correct exigé  => elegàns öltôzék megkivànt

  Mindenképpen foglalni kell elôre

  A Keller strand tulajdonosàhoz tartozo egyszerû pizzéria de minden nagy sztàr odajàr. Az àraik azért dràgàk de finomak. Ha éppen egy a cote d'azur on lévö sztàrral akarsz talàlkozni akkor rendez-vous Mamo-nàl.

   

   

   

   

   

   

   

 • Etterem : olasz - kinai - japàn

   LA PIAZZA     : olasz tésztàk      http://restaurant-lapiazza.com/  

  Cim :9 Place Bernard Cornut Gentille, 06400 Cannes   /   Téléfon :04 92 98 60 80

   Tésztàk vàlasztéka , pizza fakemencébe sütve az àrak 12-20 €uros / étel. Desszertek 7-8 €uros, Kavé : 1,5 - 2 €uros

   Es amit mi szeretünk :  9,80 €uros (  2013-as àr )  

  **Napi ajànlat  ( Plat du jour )vagy 

   **Kagylo tengerész modra, hasabburgonyàval  ( Moules marinières garnies frites ) => kagylo amit boros, hagymàs szoszban készitenek el.  Ja igen kérem, szeretni kell a kagylôt !!!

  **Gnocchis vagy Papardelle tészta 4 féle vàlaszthato szosszal Paradicsomos/Napolitaine, Bazilikomos/Basilic, Disznogombàs/Cèpes et Vörös-Boros-pörköltszerü/Daube

   

  Es ha a 13,80 €uros formulàt vàlasztod akkor még a vàlasztékba Nizzai  tonhalas  salàta ( Salade niçoise )  van pluszba a fôételnél  + 1 dessert  + 1 itoka ami vagy bor vagy àsvànyviz vagy szoda + 1 kàvé

  Kényelmes, szimpatikus hely és gyors a kiszolgàlàs

  http://www.restaurant-lapiazza.com/index.php/en/

  LA PIZZAIOLA CHEZ XAVIER  : pizza

  Cim :10 Rue Marceau  06400 Cannes  Telefon  : 04 93 99 57 99

  Egy kis étterem nem sok féröhellyel, egy kicsinke terasszal. Isteni a pizzàjuk és francia àrakhoz képest elég elérhetö kb 9-15 €uros között vannak. Melegen ajànlom ( màrmint nem a pizzàt hanem az éttermet ) ha szeretik az olasz éttermet. Nagyon finom és izletes.

  Esetleg ha teraszon szeretnének ülni, érdemes lefoglalni mert nincs több mint 8-9 hely.

  ASIA

   

  cim : 475 Avenue Notre Dame de Vie, 06250 Mougins

  0033 4 92 99 15 04

  Elöre kell lefoglalni hiszent mindig tele van. A helyiek ismerik finom kinai ételeiket amiket àltalàban bûfé keretében lehet kérni. 19 €uro / fô délben és este 24 vagy 25 €uros : elôétel, föétel, deszert annyi amennyit a szem szàm kivàn. Jo minoség-àr, anyukàm kedvenc helye.

   SUHIKAN

  Japàn étterem, finom, izletes.

  Kiszàlitàs is lehetséges

  http://www.sushi-kan.fr/

  5 Rue Florian 06400 cannes
  Tél: 0033 4 93 39 86 13

   

  SUSHITIME
   
  17 Rue Notre Dame, 06400 Cannes
  Tel 0033 4 93 99 61 47
  Erdemes elöre lefoglalni mivel nagyon kicsi hely. Finom izletes, hü a japàn szokàsokhoz.

   

   

   

   

  KASHIWA

  http://www.kashiwa.sitew.com/#Kashiwa.A

  Valodi autentikus japàn étterem a leghivebb tradiciokban, kitûno hely. Csalàdias, japànos vendégfogadàs. Vigyàzat az ajto felette "Tapissier" ( Szônyeges ) làthato mert a japànok tiszteletbol nem szedik le a régi ûzlet névtàblàjàt.

  12 Boulevard Gambetta, 06110 Le Cannet, France

  Tel 330953979967

   

   

   

 • Etterem : gasztronomiai és francia

  AUX ENFANTS GATES ( AZ ELKENYEZTETT GYERMEKEKNEL ) ETTEREM

  Ennek a barátságos bisztrónak a fönöke ? Egy igazi rajongó, aki ápolja a vendéglàtàs boldogságos művészetét  és kotyvasztja gyönyörű provenszàli konyha ételeit, valamint számos màs népszerű ételt . Vigyàzat nincs telefon a foglalàshoz  és csak készpénzes a fizetés.

  Vasàrnap mindig zàrva és hétfôn is kivéve iskolaszûneteket.

  Cim : 80 r. Meynadier   06400 Cannes            

  àrfekvés : €€€€  

  http://aux-bons-enfants.com/          A menu az 26 €uros / fô, és itt talàlhatnak  egy két magyar forditàst a gazdag menüböl :

  eloétel ( entrée ) :  

  *soupe de poisson du roche de pays- maison  => hàzilag készitett halleves, àltalàban crouton-nal ( piritott kenyér ) és rouille-al ( rujj) adjàk. A rouille az egy hàzi majonés amiben sàfràny és fokhagyma van

  *fritures des petites sardines du pays => kis szardiniak olajban sütve

  *brandade de haddock => tökehal "brandade", a hal össze van keverve burgonyapürével és megsütve

  *beignets de fleur de courgette => cukkini viràg töltve és olajban panirozva sütve

  *pressé d'artichaut et foie gras maison avec l'huile parfumé à la  truffe => articsoka rakàs és hàzi kacsamàj pastétom szarvasgombàval izesitett olivaolajjal, kevés adag de nagyon izletes

  *assiette des petites farcies niçoises =>nizzai specialitàs : daràlt hussal töltött zöldséggek amit paradicsomlében van megfözve.

  *salade de lentilles vertes, saucisse à l'ail rôti => zöldlencsesalàta fokhagymàs sûlt kolbàsszal

  *terrine de foie aux noisette et foie gras maison, confitures d'oignon rouge => mogyoros marhamàjpastétom és libamàjpastétom vöröshagyma lekvàrral

   

   

  fôétel ( plat ) :

  *franciàs borjupörkölt ( vigyàzat nem paprikàs hanem citromos, és engyhén tejfölös )

  *boudin noir, compotées des pommes => véreshurka almakompottal

  *les côtes d'agneau grillées => bàrànylapocka meggrillezve

  *le côte de boeuf grillée poivre sel (+7€uros) => marhaoldalas grillezve so és bors

  *le rognon de veau grillé => borjuvese grillezve

  *tartare de veau minute parfumé à la truffe => szarvasgombàval izesitett borju tartàrhus ( nyers )

  *foie de veau et sa fondu d'oignon au vinaigne balsamique =>  borjumàj és az enyhén ecetes hagyma fondüje

  *la véritable andouilette de troyes => kolbàsz, nagyon spécialis, gyomorbol van, egy kisé "különös illatu", az egye aki szereti a gyomorbol készült ételeket

  *la sole menière => "sole" hal ( lapos hal ) ami megvan sütve és citromos

  *saumon grillé sauce douce au wasabi => grilezett lazac, édes tormàs szosszal

  *la bourride de merlan => tôkehalbol készült kiadosabb halfözelék fajta étel

  *calamar frais farçis sauce tartare => tartàrmàrtàsos friss töltött tintahalak

  *

  GASZTONOMIA :

   

  LA PALOMA

  àrfekvés : €€€€€€ ( dràga )

  http://www.restaurant-paloma-mougins.com/fr/index.php

  Mesés hely de kb minimum  120 € fejenként esténként, délben 39 €uros a menu ami nagyon megéri.

  Mindenképpen le kell foglalni elöre

  Voiturier van ( parkolàsi szolgàltatàs )

   

  ATREGO

   

  Csodàlatos hely, Philippe Starck tervezte az egészet. Csodàlatos vacsoràt, ebédet lehet eltölteni itt. Van magàn strandjuk, bàrjuk éttermük

  àrfekvés éste : €€€€€ délben  19 euros a menû

  http://www.restaurantatrego.com/

  TEL : +33 (0)4 93 28 58 22

  Port de plaisance 06320 Cap D'ail

  Voturier van ( parkolàsi szolgàltatàs )

   

  LLORCA

   

  http://www.alainllorca.com/

   

  HOTEL/RESTAURANT ALAIN LLORCA:
  Adresse : 350 Route de Saint-Paul, 06480 La Colle-sur-Loup
  Téléphone : 04 93 32 02 93

   

   

   

   

   

   

   

 • Néhàny Cannes-i szép hely

  Orosz Szent Mihály arkangyal templom

   Az orosztemplom 1894-ban  lett megépitve Louis Nouveau építész által Cannes-ban,  amit  Maria Alekszandrovna, III Sándor cár a felesége részére épült a Michael nagyherceg megbizàsàbol . Ma, az új orosz lakosság àltal, esküvők és keresztelők követik egymást a templomban, és a plébániai élet  intenzív. A  misék a korai kereszténység hagyomànyaihoz hiven vannak megtartotva ugyanugy mint az és ikonok amik bennt talàlhatoak.
  Ma az orosz Szent Mihály arkangyal templom egyik építészeti kincse Cannes-nak, és  az ortodox közösség lelki életének középpontjában àll. A templom alatt egy meglehetősen nagy kripta van, ahová temettek sok híres embert: mint példàul Archpriest Gregory Ostroumov aki ott a templom felépitésénél  dolgozott , Herceg Peter Alekszandrovics Oldenburg, a nagyherceg Nicolas Romanov és az ő felesége Anastasia, a nagyherceg Peter Nyikolajevics Romanov és felesége Milica Nikolaevna király lánya Nicolas 1. Montenegro.
  Cím: 40 BOULEVARD Alexandre III 06400 CANNES
   

  Le Suquet  vàrosrésze (Le Suquet)

  Suquet ( szûké ) nevû vàrosrész  Cannes-nak a legrégebbi része. Ez az ováros ami az ókori római város helyén épült a  "Mont Chevalier"  (monsevalié)hegy lejtőin hét vagy nyolc szűk utcábol àll. A hegy tetején látható a város legszebb a panorámaja :  a La Napoule öböl, a Lérins-szigetek, a Esterel hegység làthato. A  vár, a Szent Anna templom és téglalap alakú torony aminek magassága 22m, egyûtt szolgáltak kilátó épülteként amiket a XII-ik században a Lérins szigeti szerzetesek épitettek.
  1952 óta, az ott talàlhato muzéumban  "Musée de la Castre" (mûzédelakasztre) ki vannak téve a vàros gyűjteményei és van egy terem amiben különböző, vàltozatos  kiállításokat lehet megtekinteni. Suquet vàrosrészben meg lehet csodálni egy másik műemlék templomot  "Miasszonyunk Reménysége"  (l’Eglise Notre-Dame de l'Espérance ), ami épült a XVI-XVII század körül épult egy  gótikus  provanszàli stílusban.

  La Croisette sétàny

  "La Croisette" ( làkroàzet) a Cannes-i öböl mentén  végigfuto sugárút  ami egy csodàlatos fenyőkkel àrnyékolt széles gyalogos sétannyal rendelkezik ami homokos strandok mellett fut végig. Egy régi tengerparti útra épûlt amit  "a kis kereszt ut"-nak neveztek, és napjainkban Cannes-i Filmfesztiválnak  köszönhetően az egész világon  ismert  és  még hiszen Fesztivàl Palotànak a vilàghiru piros lépcsöi  égeszen a sétàny kezdetéig élernek. A Boulevard de la Croisette-en (bulôvardelàkroàzet) található  legtöbb nagy szálloda  és a  luxus butikok és minden luxus ruházati márkák ( Dior, Chanel, Prada, Fred etc) ugyanugy mint a leghiresebb ékszerészek és munkàik.
  Ez egy csodàlatosan szép utca  1871-ben ültetett hatalmas, magas pálmafákkal, parkokkal és virágoskertekkel, ami kb 3km hosszuan fekszik  a tengerpartpart mentén - és különbözö  rangos épületek, intézmények talàlhatoak egész végig rajta mint a  "Palm Beach" kaszinó a Palais des Festivals. és  az "Belle Epoque" stilusu építészetnek a gyöngyszemei Carlton, Majestic, Martinez palace hotelek.

  Palais des Festivals vagy Fesztivàl Palota és kongresszus központ

  A Fesztivàl Palota egy 1982-ben épült modern komplexum az üvegböl és a betonbol aminek  a teljes alapterülete az 6000 nm-es . Világhírű, mert itt minden évben májusàban a Nemzetközi Cannes-i Filmfesztivál kerül megrendezésre ami több ezer turistákat és a helyi lakosokat vonz oda . A győztes otthagya a hagyomànyokhoz hiven a kézjegyének a csillagjàt a fesztivál palota elötti tér  burkolólapjàn amit "Walk of Stars"-nak hivnak.  A Film Fesztivàl mellett itt zajlik itt màs számos nemzetközi találkozó és konferencia is.

  A Palais des Congrès ( kongresszum központ )  egy 2500 üléses konferencia terem , egy màsik 1000 üléses nézöteres teremböl  és 17 bemutatóteremböl àll.

   

  Szent Peter kiköto

  A Szent Péter kikötojén vannak kilón vannak kikötve a legfényűzőbb jachtok, nem messze a Fesztivàl Palota oldalàban talàlhato meg. Innen a  mólórol sétahajók indulnak a  Lérins szigetekre.

  Rue Meynadier

  A Cannes-i varázslatos mediterrán varázst sugàrzo sétaloutca amin  meg lehet találni olcsó ruházati üzletek, ajándéküzletek, és a nagyon jo füszer és finomélelmiszerboltokat.

   

   

  Forville piac

  A piac nyitva minden nap, kivéve vasárnap. Itt lehet kapni friss termékek. Gyógynövények, zöldségek és gyümölcsök a helyi termelést. Halárusokra standok gazdag, meg fogja találni a sokféle halak és tenger gyümölcsei

  Antibes utca (Rue d'Antibes)

  A legelegánsabb utcájában Cannes, luxus butikok, ruházat, cipő, szőrmék, ékszerek, parfümök, dekoráció ...

  Szabadsàg sétany ( allées de la liberté )

  Az egyik kedvenc helyek járni Cannes és a látogatók. Meg fogja találni egy szép virág piac, a bolhapiac szombatonként történik ott, akkor gyere és keressen régiségek és régiségek. Az egyik az utcán egy emlékmű szentelt Lord Brougham Cannes-ban, ami az átalakulás egy népszerű üdülőhely a világszínvonalú város.

  Kazbek Villa

  Ez a nagy villa most osztva apartmanok. 1897-ben a grófnő a Torby, unokája Puskin, rangon aluli házasság felesége Mihail Romanov nagyherceg, nagy-fia, I. Miklós, szerez tulajdon és bővül a ház, egyszer, Kazbek, a nevét a hegy a Kaukázusban ahol a nagyherceg állomásozott. Itt, a nagyherceg és felesége élt, és ki több mint 30 éve. Mihail Romanov meghalt Kazbek Villa április 26, 1929. Az ő emlékére, az első a villa bemutatott egy emléktábla.

  Prosper Mérimée tér

  Itt, az ötödik élt egy nagy író. Egy közeli barátja Napóleon és Eugenie. Szeptember 5-én 1870-ben tanulta a felvétel a császár és a Köztársaság kikiáltásának-ben elsöpörte a szívroham, néhány nappal később.

  Grand Jas temető

  A Grand Jas temető található 205 avenue de Grasse-ban Cannes-ban a francia Riviérán. Ez a kilenc hektáros temető található teraszokon nyílt 1866-ban. Köztudott, az építészet parkosított, nagy virágos díszítéssel, gazdag szobrok, amelyek az egyik legszebb temetők Franciaországban és számos híresség, akik ott van eltemetve.
  Az "angol temető" ("English tér") a végső nyughelye a sok brit, akik kisajátították Cannes. Ez uralja a szobor Lord Brougham, akik szerepet játszottak a létrehozását a város a falu Le Suquet.
  A városi temetőben vannak eltemetve Cannes számos híresség, köztük: a híres ékszerész Carl Fabergé és felesége első felesége Pablo Picasso, az orosz balerina Olga Khokhlova, és az egyik első orosz pilóták Nikolai Popov.